Augusti skördetid

Vilken kraft det finns i ett frö. Utan att jag riktigt hinner med går de från två små blad till enorma plantor. 
Maj. 

Juli.
Jag har i tidigare inlägg skrivit vilka sorter jag har valt att odla. Nu gör jag en utvärdering för att planera nästa års köksland. Oavsett om man ska göra en resa, laga mat eller odla tycker jag att planeringen är minst halva nöjet. 
Druvgurkan Profi F1 band jag upp så gurkorna har fått solljus och inte legat på jorden. 

Vi började skörda i slutet av juli och nu en bit in i augusti ser det inte ut att vara slut än på ett tag. 5 kg gurka ligger inlagda i glasburkar än så länge. Den här satsar jag på igen nästa år. 

Musselsquashen Scallopini har blommat vackert sen juli men ännu inte bildat frukter. Tveksamt att den återkommer nästa år. Bladen har blivit enorma och hänger långt utanför lådan. Det blir trångt i gången. 

Störskärvaxbönan Goldmari har gett stora baljor. Inte någon jätteskörd och baljorna växer sig för stora utan att bli gula. Smaken är det inget fel på men nästa år satsar jag på en annan vaxböna.

Purjon som jag inte trodde skulle överleva tog sig och har vuxit sig stadig och fin. Jag har börjat skörda, men den ska avnjutas hela hösten och får stå i landet. 

Förra årets purjo flyttade jag till blomrabatten. Den vackra bollen blommar fint ihop med stockros och såpnejlika. Den har sällskap av vit lavendel och kantas av lammöra. 

Mangold har jag hört ska vara två årig likaså rucolan. De får stå kvar i sin låda. Spännande att se vad som kommer upp nästa år. Blir det ätbart eller ogräs? Jag gillade smaken av båda sorterna. 

Salladen sådde jag av i två omgångar med några veckors mellanrum. Det har ändå blivit mer än vad vi hunnit äta. Den sallad som gått i blom får stå kvar. Jag tycker att de flesta sallads sorterna har fina blommor som sprider lite färg bland grönsakerna när vi närmar oss höst. Nästa år blir det färre sorter. Av de fem jag sådde i år åt vi av tre. 

Brytbönor är det jag satsat mest på. Mascotte har gett en stor skörd. Hitintills har jag förvällt och fryst in 2 kg. Den ser ut och smakar som jag vill att en haricotsverts ska göra. Cropper Teepe var senare med att få baljor och ger inte lika stor skörd. Båda är goda att äta råa som tillagade. Nästa år nöjer jag mig med Mascotte.   

Rödbetorna har jag bara provsmakat av. Ska hitta ett recept hur jag kan förvara dem utan att lägga in dem. Rödbetor är godast som de är. Sommar morötterna är små och goda och de går bra som hundgodis och festligt tilltugg för människor. Sellerin har jag inte förstått mig på än. Grönkålen brände jag när jag la in en vedklamp för mycket i spisen. Ska göra nytt försök då grönkålschips är gott. 
Annat som har trivts i värmen är basilika, pelargon och lavendel. 

Physalis har gått strålande bra. De flesta plantor har blivit upp mot 2 meter och de är stadiga och starka. Lyktorna hänger i mängder. Frågan är kommer de att mogna. Jag känner att hoppet sviker. Förra året mognade de sent, men jag hann smaka innan frosten tog dem. 

När jordgubbs säsongen började fick jag dela för många gubbar med mössen. Maken satte ut fällor vilket hjälpte. Dock blev det en skräckupplevelse att se den ena hunden springa omkring med en fälla i munnen. Den var laddad med gott godis. Snabbt fick jag det halvfärdiga staketet klart och nu kommer hundarna bara in på mina villkor. Fint blev det också. 

Charlie är den som gillar att bära runt på saker. Fast musfälla var lite för farligt. 

Hebbe är den som vill gå in och nosa igenom köksträdgården varje dag. Mot slutet av säsongen var det fritt fram att leta jordgubbar. Utan fällor i landet. 

Kommentarer