Vilken kraft det finns i ett frö. Utan att jag riktigt hinner med går de från två små blad till enorma plantor.
Maj. |
Juli. |
Jag har i tidigare inlägg skrivit vilka sorter jag har valt att odla. Nu gör jag en utvärdering för att planera nästa års köksland. Oavsett om man ska göra en resa, laga mat eller odla tycker jag att planeringen är minst halva nöjet.
Druvgurkan Profi F1 band jag upp så gurkorna har fått solljus och inte legat på jorden. |
Vi började skörda i slutet av juli och nu en bit in i augusti ser det inte ut att vara slut än på ett tag. 5 kg gurka ligger inlagda i glasburkar än så länge. Den här satsar jag på igen nästa år. |
Störskärvaxbönan Goldmari har gett stora baljor. Inte någon jätteskörd och baljorna växer sig för stora utan att bli gula. Smaken är det inget fel på men nästa år satsar jag på en annan vaxböna. |
Purjon som jag inte trodde skulle överleva tog sig och har vuxit sig stadig och fin. Jag har börjat skörda, men den ska avnjutas hela hösten och får stå i landet. |
Förra årets purjo flyttade jag till blomrabatten. Den vackra bollen blommar fint ihop med stockros och såpnejlika. Den har sällskap av vit lavendel och kantas av lammöra. |
Mangold har jag hört ska vara två årig likaså rucolan. De får stå kvar i sin låda. Spännande att se vad som kommer upp nästa år. Blir det ätbart eller ogräs? Jag gillade smaken av båda sorterna. |
Rödbetorna har jag bara provsmakat av. Ska hitta ett recept hur jag kan förvara dem utan att lägga in dem. Rödbetor är godast som de är. Sommar morötterna är små och goda och de går bra som hundgodis och festligt tilltugg för människor. Sellerin har jag inte förstått mig på än. Grönkålen brände jag när jag la in en vedklamp för mycket i spisen. Ska göra nytt försök då grönkålschips är gott.
Annat som har trivts i värmen är basilika, pelargon och lavendel. |
Charlie är den som gillar att bära runt på saker. Fast musfälla var lite för farligt. |
Hebbe är den som vill gå in och nosa igenom köksträdgården varje dag. Mot slutet av säsongen var det fritt fram att leta jordgubbar. Utan fällor i landet. |
Kommentarer
Skicka en kommentar