Vi har börjat bo i stugan igen. Inte varje dag men lite då och då. +4 grader inne när vi kommer, men det blir fort varmt och sen är det lätt att underhålla värmen.
Till min glädje hade snön tinat bort från timjanen sist vi var där. Jag drog fingrarna genom timjanen och den mest härliga doft slog upp i ansiktet. Genast plockade jag några kvistar som fick hamna på klyftpotatisen som serverades till middag. Eftersom vi eldar i vedspisen passar jag på att laga mycket mat i ugnen.
När jag började anlägga trädgården 2019 var min önskan att skapa en örtagård, en köksträdgård, en fruktträdgård och blommande rabatter. Man kan få allt, men inte på en gång.
2019, början på min köks- örta- och blomster trädgård |
När jag 2020 började göra verklighet av köksträdgården fick örterna dela på sig. Örter vi använder som kryddor t.ex. timjan, oregano, dragon m.fl. följde med till köksträdgården och blommande örter blev kvar i rabatten.
2020 års planritning över köksträdgården. |
Inför säsong 2021 ska jag bygga om delar av köksträdgården och kryddorna ska få mera plats. Mer oregano, mer timjan, körvel, salvia….jag vill ha allt.
Nytt till 2021 blir gurklådan och de tre mitten lådorna. Vet inte om de i mitten blir pallkragar eller om jag platsbygger för att maxa odlingsytan. |
Jag har en blå bok där jag skriver ner vad jag gör i min trädgård. När jag läser i min bok är det 2 saker som kunde varit bättre. 2020 var en kall sommar. Vädermässigt kunde jag inte göra mycket för växterna. När temperaturen inte stiger över +16 grader under hela juli månad är det svårt att få gurkor och bönor att växa. Åtgärd 2021, bygga vindskydd.
Nr 2 är att jag inte hade tillräckligt med kunskap om jord, näring och bevattning. Solrosorna fick för lite vatten. Zucchinin för lite jord, kål och purjolök fel sorts gödsel. Åtgärd 2021, läsa på, anteckna vad jag gör och vad som händer i trädgården, i min blåa bok. Poängen att göra egna anteckningar är att jag får min egna expertbok. Bra råd vill jag läsa, men min trädgård lever sitt liv.
Varför är boken pälsbeklädd? Det blir så när man lever ihop med en beagle 😄 |
Idén att föra journal är inte min. 1760 flyttade Jon Pehrson till Skarvsjö med familj. De byggde brygghuset som jag bor i. Deras son Pehr Jonsson, född 1751 fick lära sig att läsa och skriva. Trots att han bara var en kolarunge. Från 20 års ålder till sin död 1822 skrev han dagliga anteckningar om livet på torpet, kolning och grödor. En dagbok som finns kvar än idag. Det minsta jag kan göra är att berätta om livet nu. Fast inte dagligen då.
Kommentarer
Skicka en kommentar