Experimentell försådd

Jag läste att man kan förså i papprullar och göra egna krukor av tidningspapper. Det ville jag testa, sen läste jag vidare att det fungerar inte bra när man försår inomhus. Det börjar lätt att mögla och skall göras när man kan ha sådden utomhus eller i växthus.
Då kom jag på idén att klä rullen med gladpack. Det tar bort funktionen att kunna gräva ner plantan i jorden med papprullen kvar, men det blir lätt att lyfta upp den lilla växten när jag kan dra upp plasten. Dessutom behövde jag inte gå ner i källaren och hämta sålådor.
Det var pillrigt, men det gick. Jag bestämde mig även för att testa engångsmuggar och nederdelen av en filförpackning. Jag gjorde hål i botten med en knappnål.

Nästa steg var att fylla på med jord. Det gick lekande lätt. Efter det skulle jorden vattnas. Det var inte lätt. Det blev blött och kladdigt och till sist tömde jag ut jorden, blötte den på sidan om och stoppade tillbaka fuktig jord.

Äntligen dags att välja fröer. Jag har köpt en hel del fröer, men det är inte många som behöver förodlas redan i februari. Det mesta kommer att ske i april.
Den spanska körveln kan vara krånglig. Den tar en månad på sig att gro, och har den inte grott efter den tiden vill den stå i kylen en månad. Den har stora frön vilka var lätta att trycka ner i pappersrullekrukan. Oreganon kan försås nu fast enligt påsen senare, eller direktsås, lika med timjanen. Båda kryddorna har pyttesmå frön, knappt att man kan se dem en och en. Det är bara att strössla fröna över den fuktiga jorden. Det tar ca 15 dagar på sig att gro och när den har kommit upp en bit får jag försöka dela eller bara gallra dem så de kan växa till fina plantor. Vinnaren i min kruktest är filförpackningen. Nu ska jag samla fil och mjölkförpackningar så mycket jag kan. Snart är det dags för purjolöken att hamna i jorden. Sen bönorna, gurkan, solrosen... oj, oj, oj vilken vår att se framemot. 

Kommentarer